Wydarzenia szkolne
-
Odsłony: 2227
Mimo trudnej sytuacji, w jakiej znalazły się obecnie szkoły, nauczyciele starają się korzystać z różnych metod, m.in.: lekcji online.
Tego typu lekcja nie ominęła również zajęć praktycznych i została przeprowadzona w klasie I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Chętni uczniowie, pod okiem p. Sylwii Lamczyk-Sobolewskiej mogli skorzystać z takiej formy zajęć. Biorąc pod uwagę aktualne informacje i zalecenia aby ograniczyć m.in. wyjścia do sklepu, np. po świeże pieczywo, zaproponowane zostało uczniom przygotowanie tego właśnie produktu w domu. Pierwsze zajęcia rozpoczęły się od wypieku pszennych bułek. Każdy uczeń pracował wg omawianej receptury, ale tym razem w swojej kuchni. W trakcie zajęć uczniowie, podobnie jak będąc w szkolnej pracowni, mogli na bieżąco zadawać pytania. Poszczególne etapy były demonstrowany przez każdego uczestnika zajęć. Zachęcamy wszystkich do wypróbowania przepisu w domu. Mamy nadzieję, że prosta receptura, wykonanie jeszcze łatwiejsze, zachęci innych do pięknego rozpoczęcia dnia. Zapach pieczonych bułeczek rozniesie się na cały dom i mamy nadzieję, że pozostałych domowników wyciągnie szybciej z łóżek.
Receptura na bułki pszenne:
Surowce:
140 ml ciepłej wody
140 ml ciepłego mleka
0,5 kg mąki pszennej ( typ.500, 650)
7g suchych drożdży typu instant
3 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
- Przygotować miskę
- Do miski przesiać mąkę i wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami (mąka+ drożdże+sól+cukier)
- Dodać ciepłą wodę i mleko (ok. 37oC)
- Zacząć wyrabiać ciasto, a w trakcie wyrabiania dodać olej
- Odstawić pod przykryciem na ok 40min – 1h ( ciasto musi co najmniej podwoić swoją objętość)
- Przygotować blachę do wypieku bułek (blaszka z piekarnika) i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
- Z wyrośniętego ciasta uformować ok 8-9 bułek i układać je na blasze. Bułeczek nie turlamy, tylko próbujemy ciasto napiąć i wywinąć pod spód bułeczki. W ten sposób wierzch bułek będzie gładki, a nie poszarpany. Każdą bułeczkę lekko spłaszczyć dłonią
- Uformowane bułki odstawić ponownie pod przykryciem na ok 30 min.
- Rozgrzać piekarnik do ok 1800C z funkcją termoobiegu
- Następnie każdą bułeczkę lekko naciąć w połowie i docisnąć głębiej tępą stroną noża (ograniczy to m.in. pękanie ciasta w czasie pieczenia).
- Przed wstawieniem do piekarnika, za pomocą dłoni, każdą bułeczkę zmoczyć wodą.
- Piec ok 20 min ( w zależności od piekarnika), aż do zarumienienia.
- Po wypieczeniu wyłożyć bułeczki na kratkę i przykryć ściereczką kuchenną.
Życzymy smacznego !
Podziękowania za udostępnienie zdjęć dla: Julii Białas, Natalii Massowa i Oksany Mazurek
GALERIA ZDJĘĆ:
Przeczytaj również:
Menu
Erasmus +
Ostatnie wydarzenia
- Zajęcia groomerskie
- Wybory Rzecznika Praw Ucznia
- Zajęcia z klasą I TOŚ - Anatomia ryb
- Świąteczno - Noworoczne spotkanie z emerytami
- Spotkanie wigilijne
- Konkurs "Pierniki i inne świąteczne tradycje bożonarodzeniowe"
- Odpowiedzialność karna nieletnich
- Zaproszenie do konkursu "Pierniki i inne świąteczne tradycje 2023"
- Otrzęsiny klas I
- Światowy Dzień AIDS
Nauka zdalna
Najwyżej oceniane
Dla Ciebie
- Autor: Mark Douglas
- Zniżka: 40%
- Cena:
59.0035.40 zł - Status: Dostępna
- Typ: Książka