Rok szkolny 2021-2022
-
Odsłony: 1761
W dniach 17-18 stycznia 2022 r. uczniowie klas trzecich technikum żywienia wzięli udział w “Kursie serowarskim” w ramach programu “Zawodowcy przyszłości - kompleksowe wsparcie szkół zawodowych w Szczecinku”, który odbył się w Kukówce na Kaszubach.
Uczestnicy pracowali wspólnie na warsztatach serowarskich w gospodarstwie agroturystycznym położonym w malowniczym miejscu. Najpierw odbył się konkurs na najszybsze ubicie masła starą metodą z wykorzystaniem drewnianej maselnicy, a następnie przez dwa dni zgłębiano tajniki serowarstwa, efektem czego było wykonanie własnego, dojrzewającego sera podpuszczkowego, który na koniec został uwędzony. Każdy z uczestników zakończył kurs otrzymując certyfikat serowara. Zdobyta wiedza zostanie zapewne wykorzystana na zajęciach w pracowni żywienia oraz w domowej produkcji sera.
Opiekunem był Krzysztof Władyczak.
GALERIA ZDJĘĆ:
Przeczytaj również:
Nauka zdalna
W naszej szkole
Nasz Facebook
Polecamy
- Autor: Krzysztof Kempiński
- Zniżka: 40%
- Cena:
49.9029.94 zł - Typ: Książka
Menu
Erasmus +
Ostatnie wydarzenia
- Zajęcia groomerskie
- Wybory Rzecznika Praw Ucznia
- Zajęcia z klasą I TOŚ - Anatomia ryb
- Świąteczno - Noworoczne spotkanie z emerytami
- Spotkanie wigilijne
- Konkurs "Pierniki i inne świąteczne tradycje bożonarodzeniowe"
- Odpowiedzialność karna nieletnich
- Zaproszenie do konkursu "Pierniki i inne świąteczne tradycje 2023"
- Otrzęsiny klas I
- Światowy Dzień AIDS
Nauka zdalna
Najwyżej oceniane
Dla Ciebie
- Autor: Anna Oszajca
- Zniżka: 37%
- Cena:
59.0037.17 zł - Status: Dostępna
- Typ: Książka