Rok szkolny 2021-2022
-
Odsłony: 1332
W dniach 17-18 stycznia 2022 r. uczniowie klas trzecich technikum żywienia wzięli udział w “Kursie serowarskim” w ramach programu “Zawodowcy przyszłości - kompleksowe wsparcie szkół zawodowych w Szczecinku”, który odbył się w Kukówce na Kaszubach.
Uczestnicy pracowali wspólnie na warsztatach serowarskich w gospodarstwie agroturystycznym położonym w malowniczym miejscu. Najpierw odbył się konkurs na najszybsze ubicie masła starą metodą z wykorzystaniem drewnianej maselnicy, a następnie przez dwa dni zgłębiano tajniki serowarstwa, efektem czego było wykonanie własnego, dojrzewającego sera podpuszczkowego, który na koniec został uwędzony. Każdy z uczestników zakończył kurs otrzymując certyfikat serowara. Zdobyta wiedza zostanie zapewne wykorzystana na zajęciach w pracowni żywienia oraz w domowej produkcji sera.
Opiekunem był Krzysztof Władyczak.
GALERIA ZDJĘĆ:
Przeczytaj również:
Nauka zdalna
W naszej szkole








Nasz Facebook
Polecamy
- Autor: David Thomas, Andrew Hunt
- Zniżka: 37%
- Cena:
77.0047.74 zł - Typ: Książka
Menu
Erasmus +
Ostatnie wydarzenia
Nauka zdalna
Najwyżej oceniane
Dla Ciebie
- Autor: Brian Tracy
- Zniżka: 30%
- Cena:
49.9034.93 zł - Status: Dostępna
- Typ: Książka