94 37 310 89

      swiatki@wp.pl

001Uczniowie klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych postanowili podzielić się z Państwem przepisami. Dzisiaj proponują deser na bazie śmietanki.


Panna cotta (na 3 porcje):

Śmietanka 30% - 250 ml
Maliny/truskawki - 400g
Cukier -50 g
Cukier puder - 30g
Mięta do dekoracji
Żelatyna - 6g
Laska wanilii - 1 szt

Sposób wykonania:
Żelatynę namocz w kilku łyżkach zimnej wody, aby napęczniała. Wlej do naczynia śmietankę z cukrem oraz przeciętą wzdłuż wanilię i gotuj na wolnym ogniu. Wyjmij laskę wanilii. Połącz żelatynę z gorącą śmietanką. Mieszaj do rozpuszczenia żelatyny. Otrzymaną masę wlej do foremek i zostaw w lodówce do zestalenia.
Przygotuj sos z malin lub truskawek: świeże owoce opłucz lub mrożone rozmroź, zmiksuj, przetrzyj przez sito, dosłódź cukrem pudrem.

Smacznego !


GALERIA ZDJĘĆ:


1 1 1 1 1 Głosowanie 0.00 (0 Głosów)

 

Perspektywy 2022

zielonaenergia

Projekt RPO

Nauka zdalna

Perspektywy 2022

book library

Pogoda

giweather joomla module

Odliczamy

Time passed:
1
1
7
Dni
0
5
Godzin
3
5
Minut
0
1
Sekund

Twój adres IP


Łączysz się z nami z adresu:
3.144.238.20

Cookies

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Do czego są one potrzebne możesz dowiedzieć się TUTAJ. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Jeśli chcesz, możesz zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.